Werking Maansteen

Maansteen en gezondheid

Spiritueel

* Maansteen hoort vooral bij het heiligbeenchakra, maar kan op alle chakra’s gelegd worden, vooral op hart, voorhoofd en kruin.
* Maansteen vergroot het hartchakra en vergroot zo de empathie met de medemens en de spirituele groei vanuit compassie.
* Maansteen vergroot ook het voorhoofdchakra, waardoor intuïtie en mensenkennis groeien.
* Ten slotte vergroot maansteen het kruinchakra, wat leidt tot spirituele groei vanuit verbondenheid.
* Maansteen vergroot de vrouwelijke kant, ook bij mannen.
* Maansteen maakt mediamiek. Maansteen is verbonden met de maan, de maancycli, de zee met haar getijden eb en vloed. Een meditatie met maansteen tijdens volle maan vergroot de intuïtie en helderziendheid.

Mentaal

* Maansteen maakt empathisch, meer invoelend in anderen.
* Malachiet geeft spontane invallen en creatieve ideeën meer ruimte en kracht om deze ook echt te kunnen waarmaken.
* Je geestelijk leven wordt dieper en genuanceerder. Hang daartoe een hanger van witte maansteen op het hart.

Emotioneel

* Het dragen van een sieraad met maansteen zuivert de emotionele laag van de aura en helpt emotionele uitbarstingen af te remmen.
* Maansteen maakt tevreden. Het helpt je emoties in balans te brengen. De steen helpt gevoelens van lusteloosheid, eenzaamheid en verlatenheid om te zetten naar het gevoel van in actie komen om er iets aan te doen.
* Maansteen helpt de gevoelens van verharde en verbitterde mensen te verzachten, en deze mensen prettiger in de omgang te maken.
* Maansteen brengt balans bij een gevoel van stress en overbelasting.
* Maansteen is de steen van de hoop.

Fysiek

* Maansteen heeft een positieve werking op alle klachten van de organen die bij het heiligbeenchakra horen, zoals blaasontstekingen, aandoeningen van het lymfesysteem, oedeem.
* Maansteen harmoniseert alle circulaties; bloed, lymfe, nieren/blaas.
* Maansteen vergroot het kortetermijngeheugen. Het is daarom een prima steen voor kinderen die studeren voor proefwerken of examens (fluoriet helpt het geleerde weer op te roepen, hematiet ondersteunt het analytisch vermogen).
* Maansteen stimuleert de activiteit van de epifyse (pijnappelklier) en harmoniseert deze met het dag-en-nachtritme en de wisseling van seizoenen. Dit werkt positief op de groei van kinderen. Maansteen helpt bij herstellen van een verstoord slaap- en waakritme, bijvoorbeeld na lange reizen of nachtdiensten.
* Maansteen werkt duidelijk in op de hypofyse en de voortplantingsorganen in de buik. De steen heeft een uitgesproken werking op de maandstonde van de vrouw. Menstruatieklachten zoals onregelmatige bloedingen, pijn, krampen, PMS worden geharmoniseerd. De vruchtbaarheid wordt gestimuleerd.
* Maansteen biedt een goede ondersteuning bij zwangerschappen, en tijdens en na de overgang. Maansteen harmoniseert de hormooncyclus.
* Maansteen helpt ook heel goed bij astmatische klachten. Draag de steen dan om de hals.
* Maansteen geeft een jeugdige uitstraling (dankzij meer levensvreugde en tevredenheid).
* Maansteen ondersteunt een goede spijsvertering.
* Maansteen vermindert allergische reacties op insectenbeten.

 

Symbolen

De maansteen hoort bij de sterrenbeelden Kreeft, Steenbok en Vissen.
De rune die bij de maansteen hoort, is de runeR Reið.
De R (Reið = wiel, wagen, vervoermiddel) staat voor reizen, leren. Deze rune helpt de problemen waarop je stuit tijdens de reis (lees: je leven) op een speelse manier aan te pakken. Zo vergroot de maansteen de creativiteit en inventiviteit bij het vinden van oplossingen.

 

Fysische eigenschappen maansteen

Maansteen bestaat uit laagjes kaliumveldspaat (orthoklaas) en natriumveldspaat (albiet). De mooie glans ontstaat doordat het licht tussen deze laagjes wordt gebroken. Hoe dunner de laagjes, hoe intenser dit effect. Hoe meer natrium in de steen, hoe blauwer deze glans.
Verontreinigingen in de steen veroorzaken de verschillende kleuren. IJzer, bijvoorbeeld, veroorzaakt een rode tot donkere kleur (rookmaansteen). De intensiteit van de kleur hangt af van de hoeveelheid ingesloten ijzer.

Samenstelling: (Na,K)AlSi3O8 + Ca, Fe, Ba, Rb, Sr
Hardheid: 6,0 – 6,5
Glans: glasglans, parelmoerglans, de glans lijkt te golven
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend met maanachtige glans
Breuk: schelpvormig, ruw, splinterig
Splijtbaarheid: uitmuntend
Dichtheid: 2,53 – 2,63
Kristalstelsel: monoklien

Bron: www.semoea.nl