Werking Citrien

Effecten op de gezondheid

* Citrien hoort bij het zonnevlechtchakra en heeft een uitgesproken effect op de spijsvertering. Het stimuleert de galblaas, helpt de lever het bloed te ontgiften en versterkt de alvleesklier.
* Citrien versterkt het immuunstelsel, de blaas, de nieren, en de darmen.
* Bij ouderdomssuikerziekte (diabetes mellitus) is het raadzaam om een citrien te dragen en regelmatig citrienwater te drinken. Dit stimuleert de alvleesklier. De citrien kan ook preventief gedragen worden.
* Citrien die aluminium bevat (is vaak wat lichter getint dan de ijzerhoudende citrien) heeft een stimulerende en regenererende werking op de zenuwen. Zenuwen die beschadigd zijn door beknelling of uitrekken, worden geheeld met citrien.
* Door de ingesloten silicium heeft citrien een gunstig effect op huid, haar en nagels.
* Dankzij dit silicium heeft citrien ook een gunstig effect op allerlei klachten met botten en gewrichten. Leg citrien regelmatig op de aangedane plek, of draag hem in je zakken of als sieraad.
* Citrien helpt ontspannen en helpt bij stress en burn-out om alles weer in de juiste proporties te zien en daarnaar te handelen.

 

Spiritueel

* Citrien geeft zelfvertrouwen en een goed humeur. Het helpt je jezelf te accepteren zoals je bent. Helpt je ook de lat op een realistisch niveau te houden. De steen helpt goed tegen faalangst.
* Citrien maakt extravert en creatief. Helpt bij geestelijke inspanning om alert te blijven en grote verbanden te zien. Citrien geeft een goede ondersteuning bij studies als geologie, geschiedenis en sociologie.
* Teleurstellingen zijn gemakkelijker te verwerken met citrien.

 

Symbolen

Citrien is de steen van de sterrenbeelden Tweelingen, Stier, Maagd, Leeuw en Boogschutter.
De rune die bij de citrien hoort, is de runeTh Thurs.
De th (Thurs = reus) ziet eruit als een doorn. Net zoals de roos door doornen beschermd wordt, biedt deze rune bescherming en verzorging. Hij geeft ‘reuzenkracht’.

 

Fysische eigenschappen

Citrien hoort net als bergkristal bij de kwartsen en vormt net als bergkristal mooie grote kristallen. De zijkanten van de kristallen vertonen een kenmerkende dwarsstreepjes. Citrien wordt wel in clusters gevonden, zoals bergkristal, maar NIET in de voor amethist typerende holle geodes (drusen). Wordt een dergelijke druse als ‘citrien’ aangeboden, dan kunt u er zeker van zijn dat het gebrande amethist is.

Samenstelling: SiO2 + (Al, Fe, Ca, H, Mg, Li, Na)
Hardheid: 7, bros
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend
Breuk: schelpvormig, splinterig, zeer bros
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,63 – 2,65
Kristalstelsel: trigonaal, hexagonaal

 Bron: www.semoea.nl