uitleg BDIH

BDIH

BDIH – Certified Organic Ingrediënts

Het in Duitsland gevestigde BDIH heeft wereldwijd voor biologische cosmetica, biologische huidverzorging en biologische make-up een aantal strenge normen vastgesteld.

BDIH is een vereniging van fabrikanten en distributeurs. De afkorting BDIH staat voor Bond Duitse Industrie en Handelsonderneming voor farmaceutische producten, gezondheids- en reformproducten, voedingssupplementen en persoonlijke huidverzorgingsproducten.
Ze reiken veel verder dan de ingrediënten alleen. BDIH houdt ook rekening met de milieueffecten voor de inkoop van grondstoffen, het productieproces, hoe de ingrediënten zijn verwerkt, genetische modificatie en de verwachtingen van de consument.

1. Grondstoffen verkregen uit planten
Voor zover mogelijk, moeten grondstoffen verkregen worden uit planten, gebruikt uit gecontroleerde biologische teelt, rekening houdend met kwaliteit en beschikbaarheid, of biologische wildgroei.

2. Dierenbescherming
Geen dierproeven mogen worden uitgevoerd of in opdracht gedaan wanneer eindproducten worden vervaardigd, ontwikkeld of getest. Het is verboden om de grondstoffen te gebruiken die afkomstig zijn van dode gewervelde dieren (bijvoorbeeld schildpaddenolie, nertsolie, marmotvet, dierlijke vetten, dierlijk collageen of levende cellen).

3. Grondstoffen afkomstig van mineralen
Het gebruik van anorganische zouten en grondstoffen verkregen uit mineralen is globaal toegestaan.

4. Grondstoffen die beperkt toegelaten worden
Voor de productie van natuurlijke cosmetica is het toegestaan om componenten te gebruiken die gescheiden worden door middel van hydrolyse, hydrogenering, verestering, transverestering en condensaties van de volgende natuurlijke materialen: vetten, oliën en wassen, lecithine, lanoline, monosachariden, oligosachariden en polysachariden, eiwitten en lipoproteïnen.

5. Niet toegelaten
Uitdrukkelijke afwijzing van organisch-synthetische kleurstoffen, synthetische geuren, geëthoxyleerd grondstoffen, siliconen, paraffine en andere aardolieproducten.

6. Microbiologisch veilig product
Om tot een microbiologisch veilig product te komen, worden naast de natuurlijke conserveringsmiddelen ook de volgende natuuridentieke conserveringsmiddelen toegestaan:

*Benzoaten
*Salicylzuur met hun zouten
*Sorbinezuur met hun zouten
*Benzylalcohol
*Bij het gebruik van deze stoffen moet altijd vermeld worden: “geconserveerd met..”

7.Niet ontsmetten met radioactieve straling
Het is verboden om organische grondstoffen en afgewerkte cosmetische producten te ontsmetten met behulp van radioactieve straling.

8. De controle van deze punten wordt door een onafhankelijk instituut gedaan.

Bij cosmetica en huidverzorgingsproducten met een certificering weet je zeker dat je een natuurlijk, biologisch, diervriendelijk en verantwoord product in handen hebt.