Wat is Tarot?

Door Tarotkaarten te leggen in een patroon naar jouw keuze en een gerichte vraag te stellen kun je inzichten krijgen, je intuïtie versterken of het heden of de toekomst aangeven. De kaarten worden gelegd om in contact te komen met je innerlijke wijsheid, voor spirituele begeleiding of om steun te krijgen op een bepaalde situatie. In deze blog vertel ik je meer over de basis van tarot en de werking ervan.

Is de toekomst voorspelbaar met tarot?

Tarotkaarten zijn overwegend bedoeld om inzicht te geven in jouw leven, levensvragen en zelfreflectie.
Maar soms zijn er situaties waarbij je wilt weten hoe dingen gaan lopen in je leven. hou daarbij in gedachte dat iedere beslissing die je nu neemt, jouw toekomst kan beïnvloeden. Een juiste toekomstvoorspelling is dus lastig te maken. Maar met de tarotkaarten kan je er wel achter komen of je op de juiste weg zit op het gebied van bijvoorbeeld werk of liefde.

De basis

Het tarotdeck van Rider Waite bestaat uit 78 kaarten met mooie afbeeldingen. De werking van de kaarten werken is gebaseerd op de universele wet van de aantrekkingskracht. Hierdoor geeft de spirituele trilling van de vraag die je stelt tijdens het trekken van een kaart, automatisch de kaart(en) met de juiste energie en antwoorden.

Deze tarotdeck is in twee categorieën te verdelen; de grote Arcana en de kleine Arcana.

De grote Arcana

De grote Arcana bevat 22 kaarten en kun je zien als 22 belangrijke archetypes of levensstadia. Zo is er bijvoorbeeld de Kluizenaar, de Magiër en de Dood te vinden in de grote Arcana. Ze zijn de meest symbolische kaarten uit het deck en vertegenwoordigen belangrijke veranderingen in ons leven.

Je kunt de grote Arcana kaarten ook zien als onze persoonlijke reis door het leven met als start de Dwaas die met zijn onbevangen en naïeve instelling op reis gaat. Onderweg komt de Dwaas verschillende leraren tegen (zoals de Hogepriesters en de Keizerin) en vergaart hij kennis en kunde (zoals Kracht en de Zon) die hem verder helpen op zijn pad. Om uiteindelijk weer opnieuw aan een cyclus te beginnen.

De kleine Arcana

De kleine Arcana bestaat uit 56 kaarten die net als bij een gewoon kaartspel zijn onderverdeeld in 4 groepen. Dit zijn bij tarot de Staven, Bekers, Zwaarden en Pentakels. Elke groep telt 10 genummerde kaarten en 4 hofkaarten met een schildknaap, ridder, koningin en koning.

De kaartgroepen & de elementen

Elke groep kaarten is verbonden met een van de vier elementen; Aarde, Water, Vuur en Lucht.

 • Staven staan voor het element vuur; passie, groei, nieuwe ideeën, creativiteit
 • Bekers staan voor het element water; emoties, onderbewustzijn, het hart
 • Zwaarden staan voor het element lucht; rationaliteit, het intellect, eerlijkheid en analyse
 • Pentakels staan voor het element aarde; materie, geld, bezittingen, betrouwbaar

De hofkaarten

De hofkaarten bevatten persoonlijke eigenschappen die je in relatie tot hun element kunt duiden. De hofkaarten kunnen het lastigste te vatten zijn van alle kaarten, maar in combinatie met andere kaarten in een legging geven ze vaak een mooie toevoeging.

 • Schildknapen zijn jong en willen graag leren. Ze zijn vaak boodschappers van nieuwe kansen.
 • Ridders staan voor actie en ondernemen. Ze hebben al meer ervaring, maar kunnen soms instabiel zijn.
 • Koninginnen staan voor intuïtie, wijsheid en vrouwelijke energie (naar binnengericht).
 • Koningen staan voor macht en status en voor mannelijke energie (naar buitengericht).

Wat betekent de numerologie in de tarot?

Ook de nummers hebben een betekenis in de tarot.

 • Aas (een): een nieuw begin, de goddelijke vonk, actie
 • Twee: balans zoeken, twijfel, dualiteit, samenwerken
 • Drie: groei, overvloed, creativiteit, ontwikkeling
 • Vier: stabiliteit, structuur, betrouwbaarheid, grenzen stellen
 • Vijf: instabiliteit, verdeeldheid, communicatie, rationele kennis
 • Zes: harmonie, verbondenheid, dienstbaarheid, keuzes vanuit het hart
 • Zeven: spiritualiteit, zoeken innerlijke rust, teruggaan naar de kern, je eigen pad volgen
 • Acht: erkenning, oorzaak en gevolg, voldoening, wilskracht
 • Negen: wijsheid, afronding, veerkracht, gedreven zijn in iets
 • Tien: vervulling, einde, de cyclus, veranderingen

De kleuren en symbolen hebben ook een betekenis in de tarot. Zo kun je bijvoorbeeld een heldere lucht op een kaart zien als een kaart zonder obstakels en donkere wolken als stormachtige omstandigheden. Zo zie je dat een kaart veel lagen heeft. Kijk dus vooral goed naar een kaart, beschrijf wat je ziet en welk gevoel een kaart jou geeft. Je intuïtie is hierin heel belangrijk.

Welke vragen kan je stellen?

Tarotkaarten geven inzicht en werpen licht op álle vragen die je hebt en de keuzes die je maakt. Of het nu om kleine of grote onderwerpen gaat. Ze zijn een heel handig hulpmiddel als je op zoek bent naar advies en inzichten. Vermijd ja/nee en of/of vragen. Die leveren vage antwoorden op. Vraag dus niet ‘Moet ik mijn relatie beëindigen?’. Maar formuleer dat liever zo: ‘Welke actie moet ik ondernemen in mijn liefdesrelatie?’ Je kunt ook gebruikmaken van vaste formuleringen, zoals ‘Help me alsjeblieft om mijn relatie helder te zien’.

Zou je tarot kaarten voor jezelf kunnen leggen?

Natuurlijk kun je ook tarot kaarten voor jezelf leggen. De tarot kan je helpen met inzichten op al je vragen.

Kan iedereen tarot kaarten leggen?

Het antwoord is ja. Een tarotlezing hoeft namelijk helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je kunt beginnen met het trekken van een enkele kaart (kaart van de dag of advieskaart). De volgende stap is een driekaartslegging. Hierin kun je bijvoorbeeld kiezen voor een legging over heden, verleden en toekomst of bijvoorbeeld het doel, het obstakel en het advies.

In de handleiding van een deck( verkrijgbaar via de QR code op de verpakking)  staan vaak verschillende patronen en hoe je dat kan doen. Door een patroon te leggen, krijg je meer informatie. Daarbij is ook de samenhang tussen de kaarten veelzeggend. Meerdere kaarten tijdens een legging zijn natuurlijk moeilijker te interpreteren, maar je mag op je intuïtie vertrouwen. Kijk welke boodschap jij krijgt en begin gewoon. Oefening baart kunst. Tarot is voor iedereen te leren. Veel plezier!

NOTE: De meeste beginners kopen de Rider Waite Tarot die erg rijk is aan symboliek en je intuïtie stimuleert. Hierdoor krijg je sneller feeling met de kaarten en hun betekenissen, zonder dat je boekwerken uit je hoofd hoeft te leren. De Rider Waite Tarot is ook het meest bekende tarotdeck. Als je het tarot wat meer eigen hebt gemaakt, kun je makkelijk overstappen naar een ander deck die je aanspreekt.