INCI Lijst P

INCI – P

PAEONIA LACTIFLORA – Chinese pioen wortel. Heeft een Antibacteriële, schimmelwerende en ontstekingsremmende werking. Wordt gebruikt in producten tegen acne en in mondverzorgingsproducten om gezonde tanden en tandvlees te bevorderen.

PALM ACID, PALMKERNEL ACID – Een mengsel van vetzuren afgeleid van palmpit olie. Zie ook Elaeis guineensis.
PALMITATE – een zout of ester van palmitinezuur, een vetzuur dat in palm en andere vette oliën voorkomt. Vaak gebruikt in baby olie, badolie, conditioner en moisturizers.
PANAX GINSENG ROOT EXTRACT – Ginseng wortel. Een van de meest geprezen kruiden in China. Vanwege de stimulerende en tonifiërende werking gebruikt in gezichtsmaskers, lotions en nacht crèmes. Het is ook een effectief ingrediënt in haarverzorgingsproducten vanwege de conditionerende eigenschappen. Bevat saponinen.
PANTHENOL / Panthenyl Ethyl Ether – Pro Vitamin B5. Een natuurlijke haarverdikker. Het helpt het haar stevig en sterk te maken. Zeer vochtregulerend. Het voedt en versterkt de hoofdhuid en verbetert de gezondheid van het haar. Vanwege de vochtregulerende eigenschappen wordt het ook gebruikt voor de huid, ook bekend als pantothen-zuur. Bevordert de wondheling en beschermt tegen huidirritaties.
PARIETARIA OFFICINALIS – Groot glaskruid. Kruiden extract bekend om de verzachtende en samentrekkende werking.
PASSIFLORA INCARNATA SEED OIL – Olie uit de Passiebloem. Pijnstillend en rustgevend. De wortel en de blaadjes worden gebruikt in huidverzorgingsproducten om de verzachtende eigenschappen. Geeft actieve hydratatie aan de huid.
PECTIN – Pectine. Verkregen uit de celwand van planten, de schil van citrus en de pulp van appels. In haarverzorgingsproducten sluit het voedingsstoffen in door de schubbenlaag te sluiten en geeft het haar glans.
PELARGONIUM GRAVEOLENS – Citroengeranium olie. Etherische olie met een samentrekkende en tonifiërende werking. Balanceert de vette huid. Soms om de geur gebruikt.
PELARGONIUM GRAVEOLENS ROSEUM – Bourbon-geranium olie. Etherische olie gebruikt in huidverzorgingsproducten om de verzachtende en aromatische eigenschappen. (Zie ook Pelargonium graveolens)
PENTACLETHRA MACROLOBA SEED OIL – Uit zaden van de ‘pracaxi (Pentaclethra macroloba) tree’. Ideale vochtinbrenger voor haarproducten.
PERSEA GRATISSIMA OIL – Avocado olie. Een goede bron van vitamine A, D en E, aminozuren en sterolen. Herbalisten gebruiken avocado olie in haar en hoofdhuid producten en bij de behandeling van de droge huid. Wordt gemakkelijk geabsorbeerd door de huid en de hoofdhuid en is zeer verzachtend en voedend.
PHORMIUM TENAX LEAF JUICE – New Zealand Flax gel, natuurlijke gel van de flax plant bladeren. Verfrissende gel, helende werking.
PHORMIUM TENAX SEEDS –  New Zealand Flax gel seeds, gebruikt in zepen en exfoliant ingrediënt.
PHOSPHOLIPIDS (LIPOSOMES) – Posforlipiden/liposomen. Vettige substantie, een belangrijk bestanddeel van de celmembraam. Fosforlipiden van de plant lijken op die van de mens en worden dus goed geabsorbeerd door de huid.
PIMENTA DIOICA FRUIT EXTRACT – Piment fruitextract. De gemalen gedroogde bessen van een groenblijvende boom van oorsprong uit West-Indië. Vaak gebruikt als een specerij en voor de geur. Gebruikt in hoofdhuid tonic.
PIMENTA OFFICINALIS – Jamaicaanse peperblad olie. Essentiële olie met een antispetische en adstringerende werking. Gebruikt in tonic voor de hoofdhuid. Soms gebruikt als smaakmaker en voor de geur.
PIMENTA RACEMOSA, PIMENTA ACRIS – West-Indische laurier olie. Essentiële olie met een tonifiërende werking op de huid en de hoofdhuid. Veel gebruikt in aftershaves voor zijn frisse, kruidige geur. (Zie ook Pimenta officinalis)
PIMPINELLA ANISUM – Anijszaad olie. Een natuurlijk geurmiddel.
PINUS RADIATA BARK EXTRACT – Extract van de bast van de pijnboom. Een sterke anti-oxidant.
PINUS STROBUS BARK EXTRACT – Witte pijnbast. Indianen gebruikten dit rustgevende extract al lang voordat koolteer en andere petrochemische producten gebruikt werden.
PINUS SYLVESTRIS EXTRACT – Grove den extract. Het extract van de grove den wordt vaak gecombineerd met toverhazelaar, rode wijn extract en andere kruiden voor zijn antiseptisch, tonifiërend en stimulerend effect op de huid. Gecombineerd met hop, rozemarijn en paardestaart is het een goede toevoeging in celtherapie crèmes. C
PINUS SYLVESTRIS OIL – Grove den olie. Aromatische olie met antimicrobiële en tonifiërende eigenschappen. Een goede toevoeging in gezichtsreinigingers en natuurlijke deodorants. Wordt ook in massage olie voor de opwarming van
de huid gebruikt. Ook gebruikt als een natuurlijke geurstof.
PIPER METHYSTICUM – Kava . Licht kalmerend en pijnstillend middel gebruikt in de Stille Zuidzee als hulpmiddel bij meditatie. Oraal genomen helpt het om angst te verlichten en stress te verminderen. Toegepast op de huid kalmeert en ontspant kava overbelaste spieren en spierspanning. Een uitstekend ingrediënt voor massage lotions en badolie.
PIPER NIGRUM – Zwarte peper olie. Etherische olie met stoom gedestilleerd uit de zwarte peperkorrel. Tonifiërend en antimicrobieel. Gemengd met andere etherische oliën geeft het een kruidige geur.
POGOSTEMON CABLIN – Patchouli. Aromatische essentiële olie gebruikt als geurstof vanwege de rijke, kruidige geur, en als fixeermiddel in parfums en zepen.
POLYAMIDE-8 – Een natuurlijke polymeer afgeleid van pijnbomen. Gebruikt in waterbestendig zonnebrandmiddelen als een waterafstotend middel en SPF versterker.
POLYGLYCERYL-2 DIPOLYHYDROXYSTEARATE POLYGLYCERIN-3 POLYRICINOLETE – Bestaande uit glycerine en natuurlijke vetzuren (kokosolie). Huidvriendelijke emulgator.
POLYGONUM MULTIFLORUM – Veelbloemige salomonszegel, He Shou Wu. Krachtig stimulerend en tonifiërend middel wat gebruikt wordt in de traditionele Chinese geneeskunde om de hoofdhuid te verfrissen en te vitaliseren. Ook voor het minimaliseren van haaruitval en het voorkomen of verminderen van grijzend haar. (In het Chinees betekent shou-wu letterlijk een hoofd vol zwart haar.)
POLYHYDROXYSTEARIC ACID – Plantaardige afgeleide polymeer ester gebruikt om de prestaties van SPF producten te verbeteren. Een emulgator en het verbetert de substantie van crèmes en lotions.
POLYPODIUM LEUCOTOMOS – Kalawallavaren extract. Gebruikt door Maya-indianen in huid en hoofdhuid middelen (sinds 350 v C) Dit kruid verzacht en conditioneert de huid. Het helpt de huid en hoofdhuid op een milde manier van talg te ontdoen. Een goede toevoeging in producten voor de droge huid en hoofdhuid.
POMADERRIS  KUMERAHOU FLOWER/LEAF EXTRACT – Kumerahou extract, van de bloemen en bladeren van de Kumerahou plant.
POPULUS TREMULOIDES – Ratelpopulier. Een natuurlijke antimicrobieel middel met een hoog gehalte aan salicylaten die fungeren als een natuurlijk afweermechanisme van de plant. Heeft een gladmakend effect op de huid.
POTASSIUM ALUM –  Natuurlijk mineraal zout.
POTASSIUM COCOATE, JOJOBATE AND OLIVATE – De kalium zouten van kokos, jojoba en olijfolie, beter bekend als vloeibare castile zeep.
POTASSIUM SORBATE – Kaliumsorbaat. Het kalium zout van sorbinezuur, een natuurlijke stof geïsoleerd van de olie van de lijsterbes. Een mild conserveringsmiddel gebruikt in voedingsmiddelen, kruiden-supplementen en cosmetica voor zijn anti-microbiële en anti-schimmel eigenschappen.
PROLINE – Een aminozuur. (Zie Amino Acids)
PROPOLIS EXTRACT – Verkregen uit bijenkithars. Werkt ontstekingremmend, anti-bacterieel en wondhelend.
PROTEIN – Zie Hydrolized Vegetable Protein.
PRUNUS AMYGDALUS AMARA – Bittere amandelolie. Etherische olie gebruikt om de huid te verzachten. Wordt ook in cosmetica gebruikt vanwege de milde, plezierige geur.
PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL – Zoete amandelolie. Milde olie met een hoog gehalte aan vetzuren, ideaal om een zeer droge huid te behandelen. Verzachtend en vochtregulerend. Goede basis olie.
PRUNUS AMYGDALUS DULCIS SEED MEAL – Amandelmeel Gemalen zoete amandelpitten gebruikt in maskers en scrubs.
PRUNUS ARMENIACA – Abrikozenpitten en zaden. Tot poeder gemalen worden ze toegevoegd in maskers en scrubs vanwege het gladmakende effect op de huid.
PRUNUS ARMENIACA FRUIT EXTRACT – Extract van gedroogde abrikozen. Hydraterend.
PRUNUS ARMENIACA KERNEL OIL – Abrikozenpitolie. Staat ook bekend als perzische olie. Een olie die lijkt op amandelolie. Heeft een zeer verzachtend effect op de huid. Heeft hoog gehalte aan natuurlijke enzymen.
PRUNUS PERSICA (peach) FRUIT EXTRACT – Extract van verse perziken. hydraterend en maakt huid en haar glad.
PRUNUS PERSICA (peach) KERNEL OIL – Olie verkregen uit geperste perzikpitten. Verbetert de samenstelling van de huid. Ontpant, werkt opwekkend en geeft de huid een zacht uiterlijk.
PULLULAN – Een polysaccharide uit zetmeel, gebruikt in cosmetica vanwege de waterbindende/bindende werking.
PUNICA GRANATUM – Granaatappel extract. Een krachtig antioxidant en voedend middel. Ondersteunt de huidcelregeneratie.
PYRUS MALUS – Appelolie. Gewonnen uit de schil van appels en gecombineerd met het sap van de pulp. Bevat appelzuur, een anti-oxidant en natuurlijke PH-stabilisator. Heeft een aangename geur.
PYRUVIC ACID – Zie Fruit Acids.