INCI Lijst F

INCI – F

FARNESOL – Plantaardige essentiële olie, vaak gebruikt voor de geur in parfums.
FATTY ACID ESTERS – Wassen afkomstig van planten of dieren, die minder vettig zijn dan vetzuur extracten. Jojoba (Simondsia chinensis) en lanoline zijn voorbeelden van vetzuuresters. Gebruikt in absorptie basis, en als emulgatoren in cosmetica.

FATTY ACIDS – Basis bouwstenen van vetten en oliën. (Zie ook Glyceryl linoleate, Glyceryl linolenate)
FERRIC FERROCYANIDE (CI 77510) – Mineraal pigment, geeft kleur aan cosmetica.
FERULA GALBANIFLUA – Galbanium. Gebruikt in cosmetica voor de frisse geur, en als fixeermiddel voor anderegeuren.
FIR OIL – Siberische spar. Aromatisch extract met antimicrobiële en tonifiërende eigenschappen. Een uitstekend ingrediënt voor gezichtsreinigingsmiddelen en natuurlijke deodorant. Vaak gebruikt als geurstof.
FLAVOUR – Mix van natuurlijke fruit- en kruidenaroma’s. Geeft een natuurlijke en prettige geur.
FOENICULUM VULGARE – Venkel. Rijk aan oliezuur en linolzuur, essentiële vetzuren. Het heeft een verstevigende werking op de huid.
FRACTIONATED COCONUT OIL – Zie Caprylic/capric triglyceride.
FRAGRANCE (Parfum) – Mengsel van essentiële oliën, destillaat van bloemen, bladeren, wortel en andere delen van planten. Geeft een natuurlijke geur.
FRAGARIA VESCA (strawberry fruit extract)  – Aardbei. Samentrekkend en tonifiërend. Vaak gebruikt als een natuurlijke smaakstof. Bevat zachte fruitzuren die de huid glad en zacht maakt.
FRUCTOSE – Een suiker uit fruit en honing, dat verzacht, hydrateert en helpt het vocht in de huid vast te houden.
FRUIT ACIDS – Een groep van zuren die van nature in fruit en kruiden voorkomen en al duizenden jaren in cosmetica worden gebruikt worden om de huid schoon en glad te maken. Ze werken door het losmaken van de “lijm” die de cellen van de buitenste laag van de huid bij elkaar houden en bevorderen zo de afschilfering. Hierdoor worden er weer
nieuwe huidcellen aangemaakt. De gepatenteerde handelsnaam voor fruitzuren is Alpha-hydroxy zuren, die synthetisch zijn verkregen en vaak voorkomen in commerciële producten. (Alpha-hydroxy zuur is nu een algemeen ingrediënt in cosmetica, maar werd oorspronkelijk gebruikt als oplosmiddel in reinigingsmiddelen en voor het looien van leer. Natuurlijke bronnen voor fruitzuren zijn o.a. bosbeskruid, zwarte bessen, grapefruit, tomaten, wijn en druiven (glycolzuur, appelzuur, pyrodruivenzuur, citroenzuur, wijnsteenzuur en melkzuur).
FUCUS VESICULOSUS EXTRACT – Blaaswier. Zeewier rijk aan alginezuur, aminozuren, polysacchariden, mineralen en vitaminen. De etherische olie is een stimulerend middel en tonifiserend. Het wordt vaak gebruikt in massage lotions en in haar en de hoofdhuidproducten.
FUMARIA OFFICINALIS – Duivenkervel, Een prachtige tonic en reiniger, dit oude Chinese kruid is bekend om zijn verhelderende effect op de huid. In combinatie met ginkgo blad, is het zeer gunstig voor het haar en de hoofdhuid.