INCI Lijst E

INCI – E

ECHINACEA ANGUSTIFOLIA, ECHINACEA PURPUREA – Echinacea (rode zonnehoed). Twee varianten van dit veelzijdige kruid worden zowel intern als extern gebruikt in de volksgeneeskunde als natuurlijke antibiotica om een verscheidenheid van kwalen te behandelen. In een aantal studies is gewezen op de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Het wortel extract wordt gebruikt als celtherapie en anti-rimpel crèmes als een vochtregulerende en verstevigende stof.

ECLIPTA ALBA – Valse madelief. Gebruikt als een natuurlijke kleurstof in henna haar preparaten.
EGG OIL – Het extract van hele eieren, rijk aan natuurlijke emulgatoren. Een uitstekend verzachtend en hydraterend middel wat gebruikt wordt in shampoos en conditioners voor droog of beschadigd haar. In huidverzorgingsproducten verbetert het de structuur, verzacht en hydrateert zonder de poriën te verstoppen.
ELAEIS GUINEENSIS – Palmolie, Kerneloil, palmzeep. Olie verkregen uit de zaden of vruchten van de palmboom. Verzeept met een basisch zout wordt het gebruikt om zeep te maken. (Zie ook Sodium Palmate)
ELASTIN – Zie Hydrolyzed Elastin.
ELETTARIA CARDAMOMUM – Kardemom olie. Antioxidant en antiseptisch. Een van de oudst bekende essentiële olië, het gebruik ervan gaat terug tot het oude Egypte.
EMBLICA OFFICINALIS – Indiase kruisbes. Gebruikt als een natuurlijke kleurstof in henna haarpreparaten.
EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM – Canadese wilgenroos. Onstekingsremmende en kalmerende stof waarvan in klinische studies is aangetoond dat het beter en sneller werkt dan veel hydrocortison crèmes bij het verminderen van jeuk en irritatie. Een prachtige ingrediënt, vaak gebruikt in zon verzorgingsproducten. Bevat salicylzuur.
EQUISETUM ARVENSE, EQUISETUM HYEMALE – Paardestaart, heermoes extract. Voedselrijke kruid. Heeft een hoog gehalte aan sillicum(di)oxide, essentieel voor de aanmaak van collageen. Een veganistisch alternatief voor collageen behandelingen, het verstevigt en verfrist de huid en bevordert de gezondheid van de huid. Vaak gebruikt in combinatie met klein hoefblad in haarverzorgingsproducten, het versterkt de haarschacht , geeft glans en verbeterd de elasticiteit. Werkt ontslakkend door het hoge aandeel aan kiezelzuur.
ERYTHRAEA CENTAURIUM – Duizendguldenkruid. Gebruikt in cosmetica om zijn verzachtende en samentrekkende eigenschappen. Plaatselijk toegepast helpt het zelfs om de huid te egaliseren en huidverkleuringen te vervagen. Ook gebruikt als een natuurlijke kleurstof.
ERYTHRULOSE – Verkregen uit tarwe (suikerwerkstof). Een natuurlijk zelfbruinend ingrediënt.
ESSENTIAL FATTY ACIDS – Zie Glyceryl linoleate, Glyceryl linolenate.
ESSENTIALS OILS – Vluchtige vloeistoffen uit plantaardige materialen, door stoomdistillatie of uitpersing, welke de karakteristieke geurstof bevatten. In tegenstelling tot vaste plantaardige oliën (zoals olijfolie),verdampen etherische oliën bij kamertemperatuur en laten ze geen olieachtig laagje achter op de huid.
ETHANOL – Een natuurlijke alcohol gemaakt van gefermenteerde suikers. (Zie ook Alcohol denat.)
EUCALYPTUS GLOBULUS – Eucalyptus olie. Essentiële olie met krachtige antiseptische, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Gebruikt in reinigers, massage en badproducten. Het heeft een verkoelende en kalmerende werking op de huid. Herbalisten raden een paar druppels van de olie in een warm bad aan bij een verkoudheid. Het helpt de bijholtes en neusholte te openen.
EUGENIA CARYOPHYLLATA – Kruidnagel olie. Geurige olie vaak gebruikt in de aromatherapie. Heeft antiseptische eigenschappen.
EUGENIA CARYOPHYLLUS FLOWER OIL – Kruidnagelbloem olie. Kalmerende en antiseptische stof. Herbalisten raden dit geurige kruid vaak aan bij gevoelige tanden en tandvlees.
EUGENOL – Essentiële olie van planten, vaak gebruikt voor de geur in parfums.
EUPHORBIA CERIFA (CANDELILLA) WAX – Was verkregen uit extractie van een Mexicaanse struik Candelilla. Zorgt voor een zache consistentie.
EUPHRASIA OFFICINALIS EXTRACT – Extract van ogentroost.  Werkt anti-irriterend, samentrekkend en verzachtend.
EVERNIA PRUNASTRI – Eikmos. Het extract van een korstmos dat groeit op eiken, gebruikt als fixeermiddel in cosmetische producten.