INCI Lijst C

INCI – C

CALAMINE – Natuurlijk mengsel van zinkoxide en een kleine hoeveelheid ijzeroxide, gebruikt in de huid lotions, zalven en crèmes voor de behandeling van een jeukende huid en huiduitslag.

CALCIUM CARBONATE – Kalkverbinding minerale bron. Versterkend mineraal. Wordt vaak gebruikt als reinigende stof in tandpasta.
CALCIUM SILICATE – Kalkverbinding. Maakt de huid mat en beschermt tegen onzuiverheden.
CALCIUM PANTOTHENATE – Zie Panthenol .
CALCIUM PYROFHOSPHATE – Mild schuurmiddel toegevoegd aan tandpasta voor het reinigen en witter maken van de tanden.
CALCIUM SODIUM BOROSILICATE – Verkregen uit zijde. Geeft een glimmend effect.
CALENDULA OFFICINALIS – Goudsbloem. De goudsbloem staat bekend om zijn helende, pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is een veel voorkomende ingrediënt in crèmes en in natuurlijke deodorant. Bevat saponinen. Soms gebruikt als een natuurlijke kleurstof.
CALENDULA OFFICINALIS FLOWER OIL – Verkregen door extractie van goudsbloem in olijfolie. Vereffent, is licht ontstekingremmend en wondhelend.
CALLITRIS INTRATROPICA – Blauwe cypres olie. Etherische olie op grote schaal gebruikt in Australië voor de houtachtige geur en de antibacteriële eigenschappen. Een natuurlijke ontsmettingsmiddel en luchtverfrisser. Blauw cypres olie is zeer geschikt in badproducten.
CAMELLIA JAPONICA – Witte Camelia olie. Rijke olie gewonnen uit de witte camelia bloem, gekweekt in de dorpen van China en Japan en gebruikt in haar-en huidverzorging producten sinds duizenden jaren. Zeer goede vochtregulerende en voedende eigenschappen voor zowel de huid als het haar. Werkt ook als antioxidant.
CAMELLIA OLEIFERA SEED OIL – Camellia oil. Extract uit de camelliabloem. Geeft een fijn, niet vet gevoel aan de huid. Te vergelijken met olijfolie.
CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT – Groene thee. De voordelen van groene thee voor de huid zijn op grote schaal gedocumenteerd. Deze krachtige antioxidant (20 keer sterker dan vitamine E) remt de vorming van kankerverwekkende vrije radicalen en helpt schade aan de huidcellen te voorkomen, veroorzaakt door blootstelling aan de zon en aan luchtvervuiling. Een belangrijk ingrediënt in zon verzorgingsproducten evenals in crèmes, lotions, shampoos en conditioners. Een ontstekingsremmend en kalmerend middel. Het heeft een hoog gehalte aan xanthine, wat een zeer kalmerende en hydraterende werking heeft. Poedervormige Matcha groene thee uit Japan is de hoogwaardigste soort.
CANANGA ODORATA FLOWER OIL – Ylang Ylang olie verkregen door destillatie van verse ylang ylangbloem.  Etherische olie, wordt gebruikt vanwege de huidverzachtende eigenschappen en kruidige exotische bloemengeur.
CANARIUM COMMUNE GUM OIL – (Elimi oil) Gumtree extract. Heeft huidstimulerende werking.
CANNABIS SATIVA OIL – Hennepzaad olie. Een rijk verzachtende en voedende olie. Rijk aan essentiële vetzuren (linoleenzuur en linolzuur) en de anti-oxidanten vitamine A en E. Zeer kalmerend en hydraterend voor de huid.
CANOLA OIL – Plantaardige olie van speciaal gecltiveerde koolzaadolie. Verzacht de huid. Werkt ontstekingsremmend en verzorgend.
CAPRYLIC / CAPRIC TRIGLYCERIDE – Lichtgewicht en verzachtend middel afgeleid van glycerine en kokosolie wat helpt bij de ondersteuning van de vochtbarrière van de huid. Een zeer voedend ingrediënt. Het zorgt ervoor dat crèmes en lotions beter smeerbaar zijn en bevordert de opname van vitamines en andere nuttige ingrediënten door de huid.
CAPRYLYL / CAPRIC GLUCOSIDE – Zeer milde capillair-actieve stof verkregen uit suiker. Wasactieve stof.
CAPSICUM FRUTESCENS FRUIT EXTRACT – Cayenne peper extract. Het werkzame bestanddeel, capsaicine (de stof die pepers heet maakt) is een krachtige pijnstiller. Het heeft een ontstekingsremmende werking en is verwarmend. Wordt gebruikt in massage lotions en crèmes om pijn en spanning in de spieren te verminderen.
CAPSICUM FRUTESCENS FRUIT EXTRACT (Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil) – Verkregen door extractie (met zonnebloemolie) van dode paprika. Geeft een natuurlijke rode kleur.
CARAMEL – Een natuurlijke kleurstof.
CARICA PAPAYA EXTRACT – Papaya. Rijk aan aminozuren en enzymen. Verzacht de huid, exfolieert mild.
CARMINE (CI 75470) – Karmijn. Een stabiel, natuurlijke pigment geoogst uit de vleugels van de cactus luis, geeft een helder rode kleur.
CARNOSINE – De van nature voorkomende combinatie van de aminozuren histidine en alanine, gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de beschermende en de huid verjongende eigenschappen. Een antioxidant en ontstekingsremmer, beschermt collageen en elastine vezels in de huid tegen oxidatieve stress, verbetert de elasticiteit en vermindert rimpels en andere tekenen van veroudering.
CAROTENOIDS – Zie Beta-carotene.
CARTHAMUS TINCTORIUS – Saffloer olie. Koudgeperst uit saffloerzaad. Rijk aan huidkalmerend oliezuur en vitamine E.
CARVONE – Verkregen uit kruizemuntolie. Gebruikt als verfrissend aroma in tandpasta. Heeft geen negatief effect op homeopathische middelen.
CARYOCAR BRASILIENSE FRUIT OIL – (Pequi fruit oil) Verkregen uit het fruit van de Pequi tree. Bevat een hoog gehalte natuurlijke olie wat vochtinbrengd werkt op de huid.
CASTILE SOAP – Een milde op plantaardige olie gebaseerde zeep, verzeept met een alkalisch zout. (Zie ook potassium cocoate , jojobate en olivate)
CEDRUS ATLANTICA – Atlasceder. Aromatische etherische olie bekend om zijn antiseptische en kalmerende eigenschappen op de huid en de warme, houtachtige geur. Het gebruik ervan als een natuurlijke geur dateert het oude Egypte.
CEDRUS ATLANTICA BARK OIL – Cederhout olie (rood). Etherische olie bekend om zijn anti-irriterende eigenschappen en de kalmerende werking op de huid en hoofdhuid. Soms gebruikt als natuurlijke geurstof.
CELLULOSE – Vezel verkregen uit bamboe. Verbetert de smeerbaarheid van emulsies en geeft een zacht gevoel aan de huid.
CELLULOSE GUM – Het meest voorkomende polymeer in de natuur. Gebruikt als een fixerende stof in haarsprays, styling gels en mousses. Een natuurlijk alternatief voor synthetische polymeren (zoals PVP) gevonden in de meeste massaal geproduceerde stylingproducten. Ook gebruikt als bindmiddel en verdikkingsmiddel in cosmetische producten.
CENTAUREA CYANUS Flower Extract – Extractie van bloesem van de Korenbloem. Geeft zachte reiniging en verwijdert roos. Hydraterend voor de huid.
CERA ALBA – Bijenwas / beeswax. Hydraterend, ook gebruikt in cosmetica als een emulgator en verdikkingsmiddel.
CERAMIDE 3 – Op de huid gelijkend vet van soja-olie (gmo-vrij). Ceramide is een huideigen lipide en wordt gewonnen uit soja-olie. Het normaliseert de vochthuishouding van de huid.
CETEARYL ALCOHOL – Een mengsel van vetalcoholen. Helpt de emulsie in producten te stabiliseren en heeft een verzachtend effect op de huid.
CETEARYL SULFATE – Component van geheel natuurlijke waxen. Stabiliseert en geeft natuurlijke consistentie. Wert als een moisturiser.
CETEARYL WHEATSTRAW GLYCSIDES – Extacted from the wheatstraw heads. For skin nourishhing en protecting. Is not a grain distilled alchol. Gluten free.
CETYL ACETATE & ACETYLATED LANOLIN ALCOHOL –
CETYL ALCOHOL, MYRISTYL ALCOHOL – Kokosnoot vetalcoholen. De lange-keten vetalcoholen uit kokosnootpitten, is een natuurlijke verzachtend ingrediënt.
CETYL PALMITATE – Was van olijf, vochtinbrengend.
CETYL RICINOLEATE – Combinatie van natuurlijke vetzuren (kokosolie) en suiker. Stabiliseert en geeft consistente huidverzorging.
CHAMOMILLA RECUTITA – Verkregen door extractie uit Kamille bloesem. Een verzachtend ingrediënt voor de ruwe en droge huid, gebruikt sinds de oudheid om zijn kalmerende en conditionerende effecten. Ook zeer geschikt voor haar en hoofdhuid. In haarverzorging geeft het een oplichtend effect in het haar.
CHENOPODIUM QUINOA – Quinoa proteïne. Een van de meest complete plantaardige eiwitten, rijk aan vitaminen, mineralen en de zwavelhoudende aminozuren cystine en cysteine. Het is een uitstekende voedingsstof voor het haar de hoofdhuid en de huid. Gebruikt als fixeermiddel in haarstylingproducten, het versterkt de haarvezels, vermindert
kroezen en verbetert de glans. Gebruikt in anti-aging crèmes en gezichtsmaskers, het verstevigd en voedt de huid voor een meer jeugdige uitstraling.
CHITOSAN – Soort cellulose, afkomstig van chitine. Geeft het haar een gezonde glans en beschermt tegen splijten. Neemt geuren weg (deodoriserend)
CHLORELLA PYRENOIDOSA – Chlorella. Bestaat uit meer dan 60% eiwit, deze groene micro-alg bevat alle essentiële aminozuren, en bevat een hoog gehalte aan chlorofyl en vitamine B. Een uitstekende voedingsstof, vaak gebruikt om de huid te hydrateren.
CHONDRUS CRISPUS (Carrageenan)  – Carrageen ook bekend als Irish Mos. Food-grade Zeewiergom afkomstig van Iers mos en andere rode algen. Een natuurlijke stabilisator, bindmiddel en emulgator, met een hoog zwavelgehalte. Zeer voedend voor de huid en de hoofdhuid. Food-grade carrageen moet niet worden verward met gedegradeerd carrageen, wat bekend staat als kankerverwekkend.
CHYRSANTHEMUM MORIFOLIUM – Chinese chrysant. Gebruikt in de Chinese geneeskunde voor de behandeling van allergische reacties en huidirritaties. Bekend om zijn kalmerende werking op de huid en de hoofdhuid.
CHROMIUM OXIDE GREENS (CI 77289) – Green chromic oxide mineral. Bij verhitting vormt het de groene minerale kleur. Wordt gebruikt in cosmetica.
CHRYSANTHEMUM PARTHENIUM – Moederkruid. Pijnstillend en ontstekingsremmen. Plaatselijk aangebracht door middel van een tinctuur van verlicht het de pijn en verminderd het de zwelling van insectenbeten, huiduitslag en andere huidirritaties.
CHRYSANTHEMUM ROSEUM, CHRYSANTHEMUM SINENSE – Arctanthemum. Een natuurlijk samentrekkend en verkwikkend ingrediënt.
CI 75470 (Carmine) – Verkregen uit gedroogde cochinelle (luis) die op cactusplanten in de woestijn leven. Geeft natuurlijke rode kleurstof karmijn.
CI 75810 (Chlorophyll) – Verkregen uit brandnetel of blauw-groene alg voor natuurlijke blauw-groene kleurstof. Chlorophyllin-koper Complex. Schimmelwerend, neemt geurtjes in zich op, antiseptisch.
CI 77007 (Lazurit) – Mineraal. Cosmetisch kleurmiddel met blauw accent.
CI 77007 – Ultramarine natuurlijke kleurstof, natuurlijk pigment, blauw.

CI 77289 (Chromhydroxide) Natuurlijk pigment. Groen.
CI 75470 Carmine, Karmijn, natuurlijk rode kleurstof. Soms gebruikt in lippenstift.

CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 77941 – IJzeroxides. Natuurlijke kleuren: geel, rood, roodbruin, bruin en zwart.
CI 77510 (Ferric Ferrocyanide) – Natuurlijk ijzerhoudende oxide. Cosmetisch kleurmiddel: Pruisisch blauw.
CI 77742 – (Ammonium Manganese Phosphate) Mineraal component. Roze, gele kleurkristallen die opgenomen worden in gekleurde comsetica.
CI 77163 – (Bismuth Oxychloride) – Mineraalzout. Is een parelachtige glansstof.
CI 77288 – (Chromium Oxide Creen) – Chroomoxide. Natuurlijke groene kleurstof.

CI 77891 – (Titanium Dioxide)  zonnebrandcreme
CI 77891 – Natuurlijk wit pigment. Wordt veel gebruikt als minerale en natuurlijke zonnefilter.
CINNAMOMUM CAMPHORA – Kamper olie. Etherische olie, vaak gebruikt als geurstof. Ook bekend als witte kamfer.
CINNAMOMUM CAMPHORA BARK OIL – Kamfer schors olie. Wordt in kleine hoeveelheden toegevoegd aan lotions en crèmes om zijn verkoelende en kalmerende effecten. Heeft anti-oxidatieve en antimicrobiële eigenschappen.
CINNAMOMUM CASSIA – Cassia olie. Een natuurlijke geur, vergelijkbaar met kaneel.
CINNAMOMUM ZEYLANICUM BARK POWDER – Kaneel. Geurige specerij gebruikt als kleurstof in natuurlijke makeup. Heeft ook anti-oxidatieve en antimicrobiële eigenschappen.
CITRAL – Pure essentiële olie, vaak gebruikt voor de geur in parfums.
CITRIC ACID – Citroenzuur. Milde fruitzuren en wijnsteenzuur gebruikt als een natuurlijke pH-regulator in cosmetica. Wanneer het toegevoegd wordt aan shampoos hecht het zich aan chloor en ijzer (van hard water) en verwijdert het uit het haar. Reguleert het vochtgehalte van de huid en werkt egaliserend.
CITRONELLOL –  Pure essentiële olie uit planten, vaak gebruikt voor de geur in parfums.
CITRULLINE – Een aminozuur gevonden in de watermeloen, ook wel bekend als L-Citrulline. Een antioxidant en conditionerend middel gebruikt in anti-aging formules voor de vochtbindende eigenschappen in de huid.
CITRULLUS LANATUS – Watermeloen extract. Gebruikt in huidverzorging voor dehydraterende werking en als bescherming tegen UV-schade aan het DNA van de huid.
CITRUS AURANTIFOLIA – Limoen olie. Etherische olie gewonnen uit de schil van de vrucht. Een natuurlijke antisepticum en versterkend middel, vaak gebruikt voor de geur.
CITRUS AURANTIUM – Bittersinaasappelolie. Essentie van de bloemen van de bittere sinaasappel (Sevilla sinaasappel). Zijn antibacteriële en balancerende eigenschappen maken het een goede aanvulling op huidverzorgingsproducten. Geeft warme bloemengeur.
CITRUS AURANTIUM BERGAMIA (FRUIT) OIL – Bergamotolie, extract uit bergamot fruit. Heeft antiseptische werking. Geeft balans aan de vette huid.
CITRUS AURANTIUM DULCIS – Zoete sinaasappelolie. Essentiële olie uit de schil van de zoete sinaasappelen (Navel, Jaffa, Valencia). Heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking en is schimmeldodend. Wordt ook gebruikt voor zijn verfrissende eigenschappen en aangename geur. Bevat flavonoïden en vitaminen A, B, C en E.
CITRUS BERGAMIA – Bergamot olie. Essentiële olie uit de schil van de vrucht. Heeft een pijnstillende werking. Soms gebruikt als geurstof.
CITRUS GRANDIS OIL – Grapefruit olie. Een essentiële olie gewonnen uit de schil van de vrucht. Gebruikt in crèmes en lotions voor zijn samentrekkende en huidverfrissende eigenschappen. Soms gebruikt als geurstof.
CITRUS GRANDIS SEED EXTRACT – Citruszaad extract. Het extract uit grapefruit zaden, Waarvan is aangetoond dat het antischimmel, antimicrobiële en antivirale eigenschappen heeft. In combinatie met anti-oxidant vitamines, maakt het een effectieve plantaardige conserveringsmiddel.
CITRUS LADANIFERUS OIL – Citrus oil, helpt bacteriegroei tegen te gaan. Helpt de huid herstellen bij eczeem en psoriasis.
CITRUS LIMON PEEL OIL TERPENES – Een geconcentreerde vorm van citroen olie, gebruikt als een natuurlijke geur.
CITRUS MEDICA LIMONUM – Limoen olie. Essentiële olie met antioxiderende en antibacteriële eigenschappen, vaak gebruikt in cosmetica als een huidverfrisser en voor de koele, aangename geur.
CITRUS NOBILIS – Mandarijnschil extract. Natuurlijke ontstekingsremmer. Verbetert de bloedcirculatie van de huid en de hoofdhuid. Heeft een lichte blekend werking op de huid, waardoor oneffenheden verminderen.
CITRUS PARADISI – Grapefruit. Een essentiële olie gewonnen uit de schil van de vrucht. Gebruikt in crèmes en lotions voor zijn samentrekkende en huidverfrissende eigenschappen. Soms gebruikt als geurstof.
CITRUS RETICULATA OIL – Rode mandarijn olie. Antiseptisch en samentrekkend. Vaak gebruikt als geurstof.
CITRUS SINENSIS – Sinaasappelsap van pit en schil nadat ze zijn geperst. Hoog gehalte aan vitamine C en pectinezuur. Het verbetert de glans van het haar en helpt voedingsstoffen in het haar vast te houden.
CITRUS SINENSIS OIL – Zoete sinaasappelolie. Essentiële olie uit de schil van de zoete sinaasappelen (Navel, Jaffa, Valencia). Heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking en is schimmeldodend. Wordt ook gebruikt voor zijn verfrissende eigenschappen en aangename geur. Bevat flavonoïden en vitaminen A, B, C en E.
CITRUS TANGERINA – Mandarijn olie. Heeft een antiseptische en tonifiërende werking en wordt vaak gebruikt als geurstof.
CLEMATIS VITALBA LEAF EXTRACT – Clematis. Plaatselijk gebruikt heeft dit kruid ontstekingsremmende eigenschappen en een verzachtende werking op de huid.
COCAMIDOPROPYL BETAINE – Milde tenside, combinatie van natuurlijke vetzuren (kokosolie) en een ruw materiaal uit suikerbiet. Een wasactieve stof.
COCO GLUCOSIDE – Natuurlijke reiniging en schuimmiddel gemaakt van kokosolie en fruit suiker wat helpt bij het vermeerderen van schuimvorming in shampoos en vloeibare zepen. Een mild en natuurlijk reinigingsmiddel.
COCO GLUCOSIDE GLYCOL DISTEARATE – Glansmiddel op basis van natuurlijke vetzuren. Geeft parelglans effect in douche- en haarverzorgingproducten.
COCOGLYCERIDES – Natuurlijke component van kokosvet als natuurlijke oliebasis voor emulsies.
COCONUT ACID – Uit kokos verkregen vetzuren. Geeft een natuurlijke consistentie.
COCONUT FATTY ACID CREAM BASE – Een cosmetica basis die essentiële vetzuren, kokos vetalcoholen van palmpitten, aloë vera en vitamine A, C en E bevat. Rijk aan linolzuur en linoleenzuur (vitamine F), voedende en conditonerende werking voor de huid. In haarverzorgingsproducten wordt het vaak gecombineerd met de belangrijke
aminozuren methionine en cysteine die een hoog zwavel gehalte hebben en zeer goed zijn voor het haar en de hoofdhuid.
COCONUT FATTY ALCOHOLS – (Zie Cetyl alcohol, Myristic alcohol)
COCOS NUCIFERA FRUIT JUICE- Kokosmelk. Heeft een vochtregulerende werking op de huid en het haar.
COCOS NUCIFERA OIL – Kokos olie. Rijke verzachtende olie van de kokosnoot. Natuurlijk omgezet in een zeep door een reactie met een basisch zout. Pas op voor cosmetica producten die beweren natuurlijk te zijn, maar gebruik maken van een synthetisch verwerkt derivaat, natriumlaurylsulfaat.
COCONUT OIL (and) TIARÉ FLOWER – Ook wel Monoi de Tahiti genoemd, een extract en van tiaré. Beschermt de huid.
COCOS NUTRIFERA (Coconut) EXTRACT – Verkregen door extractie van kokosrasp. Verzorgt de huid en geeft een glad gevoel aan de huid.
COMMIPHORA MYRRHA EXTRACT – Mirre tinctuur. Een voedend en verfrissend middel met huidherstellende eigenschappen. Ideaal voor de gevoelige huid. Vaak gebruikt als geurstof. Antibacterieel en beschermt de gezonde flora van het lichaam.
COPERNICIA CERIFERA – Carnauba was. Plantaardige was gebruikt als verdikkingsmiddel in cosmetica en make-up. Het verhoogt de smeerbaarheid van make up en voor een betere dekking.
CORIANDRUM SATIVUM – Korianderzaad olie. Antibacterieel, vaak gebruikt in cosmetica om zijn pittige geur.
CORTHELLUS SHIITAKE – Shiitake paddestoel extract. Ontstekingsremmend en anti-irriterend. Kalmeert, hydrateert en bevordert de gezondheid van de huidcellen. Bevat kojic zuur, wat een verhelderende effect heeft op ouderdomsvlekken en andere huid oneffenheden.
CUCUMIS SATIVUS FRUIT EXTRACT – Komkommer. Gebruikt in gezichtscrèmes, lotions en reinigers vanwege de samentrekkende, kalmerende en verkoelende eigenschappen. Rijk aan anti-oxidant vitamine C, voedt en beschermd de huid.
CURCUMA LONGA – Kurkuma olie. Een specerij bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende en huidverzachtende eigenschappen.
CURCUMA ZEDOARIA / ZEDOARY OIL – Natuurlijke olie van ceder. Bosachtige geurstof, weert insecten.
CYAMOPSIS TETRAGONOLOBA – Guar Gum. Uittreksel uit de guarbonen, dat wordt gebruikt gebruikt als verdikkingsmiddel en emulgator in cosmetica.
CYMBOPOGON CITRATUS – Citroengras. Antimicrobieel en schimmelwerend. Vaak gebruikt om de geur. Heeft anti-oxiderende eigenschappen. Uitstekend om de vette huid te normaliseren.
CYMBOPOGON MARTINI OIL – Verkregen door stoomdestillatie van gembergras blaadjes. Etherische olie gebruikt voor de aangename verfrissende geur en vanwege de hydraterende en versterkende effecten op de huid.
CYMBOPOGON NARDUS – Citronella. Aromatische essentiële olie vaak gebruikt in parfum mengsels. Wordt ook in zeer hoge concentraties gebruikt als een natuurlijk insecten werend middel.
CYSTEÏNE, CYSTINE – Zwavelrijk aminozuur. Zeer gunstig voor het haar en de huid. (Zie ook Amino Acids)