Gevaarlijke stoffen in nagellak

Ruik maar eens aan een flesje nagellak en het zal je vast niets verbazen: deze cosmeticasoort is chemisch en hartstikke gevaarlijk. Maar wat er nu precies in zo’n flesje zit en wat daar gevaarlijk aan is leg ik je uit in dit artikel.

Deskundigen zijn het erover eens dat nagellak de meest giftige cosmeticasoort is. Veel nagellak bevat chemische, giftige stoffen, waaronder formaldehyde, ftalaten, aceton, tolueen en benzofenonen. Deze stofjes zijn nog wel het meest schadelijk voor het zenuwstelsel. Om nagellak in vloeibare vorm te houden, worden aceton en tolueen gebruikt. Het probleem met deze stoffen is dat ze snel verdampen en daardoor de lucht vullen met giftige dampen. Wanneer je deze dampen inademt, worden je luchtwegen in gevaar gebracht. Van benzofenonen wordt beweerd dat het kanker kan veroorzaken.

Big 3
Veel merken produceren nagellak waarin het zogenaamde giftige drietal zit, ook wel de big 3 genoemd. Big 3 is een verzamelnaam voor de drie giftigste bestanddelen in nagellak: formaldehyde, DBP en tolueen . Deze stoffen staan erom bekend ernstige bijwerkingen te veroorzaken. Gelukkig worden ze door steeds meer merken vermeden, maar ik leg toch graag uit waarom deze giftige stoffen zo gevaarlijk zijn.

Dibutylftalaat (DBP)

Deze giftige stof behoort tot de groep van ftalaten. DBP is een bijna kleurloze vloeistof die stroperig van materie is. Het is een weekmaker die aan nagellak wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat nagels minder snel gaan scheuren. Het grootste gevaar bij DBP zit ‘m in het feit dat het gevolgen kan hebben voor de voortplantingsorganen en tijdens een zwangerschap voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. DBP kan hormoonspiegels veranderen en een verstoring veroorzaken in de manier waarop het lichaam reageert op hormonen. Omdat DBP als schadelijk voor de voortplanting wordt beschouwd, mag het binnen Europa niet meer aan cosmetica worden toegevoegd.

Tolueen

Om ervoor te zorgen dat nagellak vloeibaar blijft en makkelijk smeerbaar is, wordt het verdunningsmiddel tolueen gebruikt. Tolueen is ook een neurotoxine, wat betekent dat het een stof is die voornamelijk het centrale zenuwstelsel aanvalt. Hierdoor kunnen afwijkingen in gedrag, emoties en lichaamsbewegingen ontstaan. Wanneer je grote hoeveelheden tolueen inademt, kun je misselijk of duizelig worden. Deze gevaarlijke stof is zelfs in staat om bij zwangere vrouwen door de placenta heen te gaan en de foetus te beïnvloeden. Als je langdurig wordt blootgesteld aan tolueen kan dit leiden tot geheugenproblemen, prikkelbaarheid, vermoeidheid en spraakproblemen.

Formaldehyde

Aan nagellak wordt formaldehyde toegevoegd om ervoor te zorgen dat de nagel hard en stevig wordt. Om deze reden vind je formaldehyde vooral in nagelverharders. Formaldehyde is een kleurloos gas dat erg giftig is. Het heeft een sterke, vieze geur en de stof staat erom bekend kankerverwekkend te zijn. Verder kan formaldehyde ademhalingsproblemen en zelfs astma veroorzaken. Om aan te tonen hoe gevaarlijk deze stof is: het komt ook voor in tabaksrook. Op sigarettenpakjes wordt gewaarschuwd voor formaldehyde.

Blossom Up heeft nagellak die deze schadelijke stoffen niet bevat. Daarnaast zijn de nagellakjes vegan en dierproefvrij en in de webshop vind je de leukste kleurtjes vanaf € 5,75.